Coromandel

Monday, July 03, 2006

Groenvleugel duiven.

De Groenvleugel duif.
Wat natuurlijk zeker ook niet mag ontbreken op Ad zijn site is een verhaal over zijn groenvleugel duiven.
Na enkele jaren Australische kuifduiven gehad te hebben vond Ad het nodig om eens iets anders dan de Australische kuifduiven in zijn hokken te hebben.
Het nadeel van de ook zeer mooie Australische kuifduif is dat hij uitsluitend alleen gehouden kan en mag worden met wat grotere grondvogels bv kippen.
Anders willen de Australische kuifduiven graag u kwartels aan het hemelen brengen.
Helaas is dit soort nogal agresief ten op zichte van vele andere vogel soorten dit is de reden dat Ad iets anders in zijn voliere`wilde gaan houden.
De groen vleugel duif is absoluut niet agresief en kan met meerde soorten tropische vogels en duiven gehouden worden.
Dit was voor ad altijd een wens een voliere`met Tropische duiven zebravinken,diamant duifjes en wat andere tropische vogeltjes.
En onder in de voliere`wat Japanse kwartels om het overtolige voer van de grond te eten.
Gelukkig is wat men over de groenvleugel duif zegt waar ze zijn inderdaad niet agresief ten op zichte van Ad zijn andere tropische vogeltjes.
Helaas heeft Ad nog geen jongen van dit mooie ras kunnen kweken, maar wie weet gaat het nog wel lukken.
Al het begin is altijd erg moeilijk geweest, en hoe moeilijker het ras hoe meer moeite het kost om toch jongen van deze mooie duif te trekken.
Ad en ik zijn ons ook erg goed aan het inlezen in vele boeken hoe je toch het beste dit ras moet gaan kweken.( helaas is er weinig over bekend).
Mocht u misschien denken ik heb al geruime tijd ervaring met dit soort, en ik gun Ad best wat advies over deze mooie duiven soort mail of bel Ad eens een keertje.
Tenslotte is het erg leuk om aan elkaar wat te leren over kweken en het houden van verschillende soorten kleindieren.
Vooral in deze drukke snelle tijd waar we allen om elkaar heen rennen en eigenlijk nooit tijd hebben om naar elkaar te luisteren.
Is het soms fijn om juist die ander eens te helpen en je weet maar nooit wat je voor elkaar kunt betekenen.


Doordat ik er zelf nog niet erg veel verstand hier over bezit ben ik overal wat stukjes gaan lezen over deze mooie duif.Ook de stukjes van naar mijn mening erg goede kwaliteit goed uitgelegde stukjes van de D.F.K.P vereninging die speciaal opgericht is om andere mensen te helpen aan informatie, omtrent Tropische duiven,Frankolijnen,kwartels en Patrijzen en aan verwante vogels.Kijk ook eens op hun mooie site hier staat erg veel goede gemakkelijke informatie over de dieren die ik net vermeld heb.En misschien wordt u net als Ad lid van deze vereninging je weet maar nooit natuurlijk.
Nederlandse naam : Groenvleugelduif.

Latijnse naam :Chalcophaps indica.

Herkomst :Noordelijke en oostelijke kustgebied van Australie,op alle eilanden van nIndonesie',in India,Burma,Laos,Cambodja,Vietnam en de Philipijnen.

Temperatuur :Winterhard maar wat beschutting is wel aan te raden.

Grootte :25 cm.

Algemene kenmerken : Middelgrote duif,kop van de doffer is blauw/grijs,borst purperrood,vleugels zijn van een uitzonderlijke mooie groene kleur waarbij bij sommige duiven de veren op de kop van de vleugel grijs/wit zijn.De duivin heeft overwegend een bruin/grijze kopkleur,de borst kleur mat bruin,ook bij de duivin zijn de vleugels mooi groen van kleur maar niet zo intersief als bij de doffer,Zij hebben erg weinig wit/grijs op de vleugelkop.Het zijn zoals de foto laat zien schitterende duiven en een daarom erg gewilde soort.

Algemeen :Ondanks Ad nog geen geluk gehad heeft een echte beginners duif die in verhouding nog niet erg duur is ten opzichte van andere Tropische duiven soorten.Hij kan gerust gehouiden worden in wat kleinere voiliere met andere soorten bij Ad zitten er diamant duifjes en parelduiven bij.Dit geeft tot nu toe geen problemen maar ze hebben nog geen nest gehad helaas. Ze waren in het begin wat schuw maar beginnen nu wat makker te worden hierddoor waren de vogels fotocheniek.


Kweek :De duivin legt 2 eieren,die deze duiven zelf uit broeden in 14 dagen.Deze duiven moeten zo min mogelijk gestoord worden tijdens het broedproces.Het grote nadeel van deze duiven is dat ze geen nest controle toe laten tijdens de broed.Meestal laten ze hun nest dan voor wat het is.Als de jongen net uit gevlogen zijn kunt u de jongen gelukkig nog ringen dus kunt u het nest met rust laten tijdens het broeden.De jongen zijn git zwart als ze net uit het nest vliegen later kleuren ze dan bij en worden ze net zo mooi als hun ouders.

Voeding :Ad geeft zijn dieren tropische duivenvoer dit is speciaal gemaakt voor dit soort duiven waarom zal je er dan nog iets aan verandere.Verder geeft ad ze wat door midden gesneden appel en wat groenvoer zoals vogelmuurt klein gesneden.Soms eten ze ook wat meelwormen.

Noot van de schrijver, ondanks Ad het nog niet gelukt is om hier jongen van te kweken is het wel een plaatje om ze in u hok te hebben. Gelukkig kon ik hier en daar wat informatie in winnen ik had erg mooie foto`s leggen uiteraard wel door mij gemaakt.Verder staat overal vermeld dat het een beginners duif is dus wat let u om ook eens een gok te wagen om deze mooie duif tot u beschikking te nemen.Verder dank aan de D.F.K.P club voor de wat extra informatie.Mocht u ook wat informatie hebben of wat nuttige tips mail Ad eens of bel.

Geschreven door Leo van der Meer.

Foto`s Leo van der Meer.

Duiven Ad Disseldorp Disse276@planet.nl of 0204031708.

Kijk ook eens op de Site van de D.F.K.P club en wordt lid of donateur van deze goede verening die bezig is met behoud van de wat zeldzamere soorten duiven om te behoeden dat ze uitsterven.Beter in een voliere`dan dat alles uitsterft in het wild tenslotte.

Voor al u Meelwormen,Bufflowormen enz neem eens contakt op met Ben.

Alles is supervers en tegen zeer redelijke prijzen. Interesse? Stuur even een mailtje naar benwannet@hotmail.com of bel 0651521040


0 Comments:

Post a Comment

<< Home