Coromandel

Sunday, July 30, 2006

Carolina eenden bij Ad.




Een koppeltje Carolina eendjes.

De Carolina Eend bij Ad Disseldorp.

Wat natuurlijk zeker ook niet op de site van Ad mag ontbreken is een stukje over zijn Carolina eenden.Ad had al eenden toen hij bij zijn ouders in het mooie Zunderdorp woonde, al op zeer vroege leeftijd had hij hele mooie Carolina eenden.Dit kwam natuurlijk omdat dit een van de mooiste en sierlijkste eenden soorten is, en die zeker voor beginnende eenden kwekers ook te kweken valt.Dit vooral ook omdat dit een eenden ras is die gemakkelijk en goed te verzorgen valt samen met zijn broer de Manderijn eend komt hij erg vaak voor bij eenden bezitters.

Gezellig samen met zijn neef de Manderijn eend.

Nu na vele kweek jaren van dit eenden rassen is Ad dit jaar na de vogelgriep bezig om ze in stand te houden en is hij veel minder met de kweek bezig.Ik kom al jaren bij Ad en hij heeft altijd erg veel jongen eendjes gehad, maar ja je kunt tenslotte niet alles wat je maar kweekt aan houden en al maar door blijven kweken.Het probleem is echter met dit soort eenden dat er momenteel erg veel rond zwemmen bij handelaren.Dit komt onder andere doordat er teveel van gekweekt wordt en ook de vogel pest van het afgelopen jaar is hier zeker debet aan.Ook door verschillende vogelbonden wordt er steeds vaker gevraagd of men van dit soort eenden minder wil gaan kweken letterlijk is de markt met deze eendjes overspoeld.Dit was echter ook bij Ad het geval en hij wilde dit jaar hiermee in ieder geval wat rustiger aan doen.Waarschijnelijk zal hij het aankomende jaar zich weer wat meer hier in gaan verdiepen.En dat komt de eendjes ook zeker ten goede. Niettemin is en blijft de Carolina eend een van de mooiste eenden soorten die er zijn.Tegenwoordig komen deze eenden ook soms bij ons in onze meren in het wild voor,vooral op en rondom het ijselmeer wordt hij gerekend tot een broed vogel of dit nu van uit de natuur voorkomt of los gelaten eenden zijn is men niet zeker van.De natuur wordt ook gelukkig steeds schoner en hier zal er in de komende jaren steeds meer excotische dieren gaan voorkomen.Verder zijn de winters zachter en ook de zomers worden steeds warmer, dus dit kan natuurlijk ook een van de oorzaken zijn.Ik heb zelf ook de Carolina eend het afgelopen jaar zien zwemmen in het wild en vond het een erg intresant en mooi gezicht.Ik zag een koppeltje voorbij zwemmen langs het muiderzand waar ik vroeg in de ochtend met wat vrienden aan het vissen was.

Gezellig samen zwemmen met de andere soorten eendjes.

Het geeft natuurlijk altijd wel een appart gevoel dat je zulke eendjes ook in het wild steeds meer tegen komt.Hierboven op de foto zie je de Manderijn,kwaker en het Carolina eendje te samen zwemmen in de vijver bij Ad Disseldorp een pracht gezicht om dit eens te zien bij hem.Nu ga ik over op de wat wetenschappelijke manier van het beschrijven van deze mooie eenden soort bij Ad thuis.

Nederlandse naam : Carolina eend.
Latijnse naam : Aix sponsa.
Familie naam : Boomeend.
Soort : Carolina boomeend.
Continent van herkomst : Oostelijk-noord Amerika.
Specifieke plaats : Cuba.
Temperatuur : Indien tochtvrij winterhard.
Grootte : 43-51 cm.

Lekker gezellig kwateren met elkaar.

Algemene omschrijving : Een specifieke eend voor in siervijvers.
Erg sterke eend bij goede verzorging kunnen ze
wel meer dan 20 jaar oud worden.
Kleurrijk,vriendelijk en gezellige eend.
Man:bonte bovenzijde,lang gerekt,afhangende kuif
opvallende witte kinvlek,rode snavel en gele poten.
Vrouw: grijze kop en kuifje een brede naar achteren
toelopende oogstreep.
Makkelijk na te kweken eend een van de meest favoriete
siereenden die gehouden wordt.

Voedsel : Een speciaal in de handel verkrijgbaar siereenden korrel.
Dit voer is rijk aan verschillende soorten granen.
Ook wat Groenvoer, waaronder bv water kroost is aan te raden.
Voor de jongen pullen is ook nu weer erg goed voer in de handel.
Waar voldoende vitamine,minaralen en sporen elementen in verwerkt is. De Carolina eend samen met zijn vrouwtjes eend.


Kweek : Bij een goede verzorging is deze eend gemakkelijk na te
kweken.
In een goed broedjaar tot wel 2 nesten aan toe..
Hij kan tot wel 15 crème witte eieren leggen maar meestal blijft
het bij een stuk of 9 eieren.
Deze eieren komen na uit broeden ongeveer na 30 dagen uit.
Vaak gebeurt dit met een broedmachine.
De jongen groeien heel erg snel en zijn na 9 weken zelfstandig.
Pas op!! met weg vliegen doe u eenden op tijd leewieken.
En uiteraard op tijd ringen de pullen groeien erg snel.


Samen onder het afdek doek tegen de vogelpest.


Hopelijk heeft u van ook dit stukje genoten en kunt u hier ook weer iets over leren.Ad vind het altijd leuk om u ook te helpen bij vragen en zal u ook altijd te woord staan mocht u iets willen vragen over het houden en of kweken van deze eenden soort.Dit kunt u telefonisch doen via nummer 0204031708 of via de mail Disse276@planet.nl en er zijn geen domme vragen het is eerder dom als u ze niet durft te stellen ook Ad is door schade en schande een groter geworden.

Auteur en fotograaf : Leo van der Meer.
Vogelhouder : Ad Disseldorp

Monday, July 03, 2006

Groenvleugel duiven.

De Groenvleugel duif.




Wat natuurlijk zeker ook niet mag ontbreken op Ad zijn site is een verhaal over zijn groenvleugel duiven.
Na enkele jaren Australische kuifduiven gehad te hebben vond Ad het nodig om eens iets anders dan de Australische kuifduiven in zijn hokken te hebben.
Het nadeel van de ook zeer mooie Australische kuifduif is dat hij uitsluitend alleen gehouden kan en mag worden met wat grotere grondvogels bv kippen.
Anders willen de Australische kuifduiven graag u kwartels aan het hemelen brengen.
Helaas is dit soort nogal agresief ten op zichte van vele andere vogel soorten dit is de reden dat Ad iets anders in zijn voliere`wilde gaan houden.
De groen vleugel duif is absoluut niet agresief en kan met meerde soorten tropische vogels en duiven gehouden worden.
Dit was voor ad altijd een wens een voliere`met Tropische duiven zebravinken,diamant duifjes en wat andere tropische vogeltjes.
En onder in de voliere`wat Japanse kwartels om het overtolige voer van de grond te eten.
Gelukkig is wat men over de groenvleugel duif zegt waar ze zijn inderdaad niet agresief ten op zichte van Ad zijn andere tropische vogeltjes.
Helaas heeft Ad nog geen jongen van dit mooie ras kunnen kweken, maar wie weet gaat het nog wel lukken.
Al het begin is altijd erg moeilijk geweest, en hoe moeilijker het ras hoe meer moeite het kost om toch jongen van deze mooie duif te trekken.
Ad en ik zijn ons ook erg goed aan het inlezen in vele boeken hoe je toch het beste dit ras moet gaan kweken.( helaas is er weinig over bekend).
Mocht u misschien denken ik heb al geruime tijd ervaring met dit soort, en ik gun Ad best wat advies over deze mooie duiven soort mail of bel Ad eens een keertje.
Tenslotte is het erg leuk om aan elkaar wat te leren over kweken en het houden van verschillende soorten kleindieren.
Vooral in deze drukke snelle tijd waar we allen om elkaar heen rennen en eigenlijk nooit tijd hebben om naar elkaar te luisteren.
Is het soms fijn om juist die ander eens te helpen en je weet maar nooit wat je voor elkaar kunt betekenen.


Doordat ik er zelf nog niet erg veel verstand hier over bezit ben ik overal wat stukjes gaan lezen over deze mooie duif.Ook de stukjes van naar mijn mening erg goede kwaliteit goed uitgelegde stukjes van de D.F.K.P vereninging die speciaal opgericht is om andere mensen te helpen aan informatie, omtrent Tropische duiven,Frankolijnen,kwartels en Patrijzen en aan verwante vogels.Kijk ook eens op hun mooie site hier staat erg veel goede gemakkelijke informatie over de dieren die ik net vermeld heb.En misschien wordt u net als Ad lid van deze vereninging je weet maar nooit natuurlijk.
Nederlandse naam : Groenvleugelduif.

Latijnse naam :Chalcophaps indica.

Herkomst :Noordelijke en oostelijke kustgebied van Australie,op alle eilanden van nIndonesie',in India,Burma,Laos,Cambodja,Vietnam en de Philipijnen.

Temperatuur :Winterhard maar wat beschutting is wel aan te raden.

Grootte :25 cm.

Algemene kenmerken : Middelgrote duif,kop van de doffer is blauw/grijs,borst purperrood,vleugels zijn van een uitzonderlijke mooie groene kleur waarbij bij sommige duiven de veren op de kop van de vleugel grijs/wit zijn.De duivin heeft overwegend een bruin/grijze kopkleur,de borst kleur mat bruin,ook bij de duivin zijn de vleugels mooi groen van kleur maar niet zo intersief als bij de doffer,Zij hebben erg weinig wit/grijs op de vleugelkop.Het zijn zoals de foto laat zien schitterende duiven en een daarom erg gewilde soort.

Algemeen :Ondanks Ad nog geen geluk gehad heeft een echte beginners duif die in verhouding nog niet erg duur is ten opzichte van andere Tropische duiven soorten.Hij kan gerust gehouiden worden in wat kleinere voiliere met andere soorten bij Ad zitten er diamant duifjes en parelduiven bij.Dit geeft tot nu toe geen problemen maar ze hebben nog geen nest gehad helaas. Ze waren in het begin wat schuw maar beginnen nu wat makker te worden hierddoor waren de vogels fotocheniek.


Kweek :De duivin legt 2 eieren,die deze duiven zelf uit broeden in 14 dagen.Deze duiven moeten zo min mogelijk gestoord worden tijdens het broedproces.Het grote nadeel van deze duiven is dat ze geen nest controle toe laten tijdens de broed.Meestal laten ze hun nest dan voor wat het is.Als de jongen net uit gevlogen zijn kunt u de jongen gelukkig nog ringen dus kunt u het nest met rust laten tijdens het broeden.De jongen zijn git zwart als ze net uit het nest vliegen later kleuren ze dan bij en worden ze net zo mooi als hun ouders.

Voeding :Ad geeft zijn dieren tropische duivenvoer dit is speciaal gemaakt voor dit soort duiven waarom zal je er dan nog iets aan verandere.Verder geeft ad ze wat door midden gesneden appel en wat groenvoer zoals vogelmuurt klein gesneden.Soms eten ze ook wat meelwormen.

Noot van de schrijver, ondanks Ad het nog niet gelukt is om hier jongen van te kweken is het wel een plaatje om ze in u hok te hebben. Gelukkig kon ik hier en daar wat informatie in winnen ik had erg mooie foto`s leggen uiteraard wel door mij gemaakt.Verder staat overal vermeld dat het een beginners duif is dus wat let u om ook eens een gok te wagen om deze mooie duif tot u beschikking te nemen.Verder dank aan de D.F.K.P club voor de wat extra informatie.Mocht u ook wat informatie hebben of wat nuttige tips mail Ad eens of bel.

Geschreven door Leo van der Meer.

Foto`s Leo van der Meer.

Duiven Ad Disseldorp Disse276@planet.nl of 0204031708.

Kijk ook eens op de Site van de D.F.K.P club en wordt lid of donateur van deze goede verening die bezig is met behoud van de wat zeldzamere soorten duiven om te behoeden dat ze uitsterven.Beter in een voliere`dan dat alles uitsterft in het wild tenslotte.

Voor al u Meelwormen,Bufflowormen enz neem eens contakt op met Ben.

Alles is supervers en tegen zeer redelijke prijzen. Interesse? Stuur even een mailtje naar benwannet@hotmail.com of bel 0651521040